You are currently viewing Veličanje bivše Vojske RS je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države
Foto: Google

Veličanje bivše Vojske RS je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države

13. 05. 2019.
Reakcija IGK na Dodikovu izjavu o oblačenju uniformi bivše Vojske RS

Veličanje bivše Vojske RS, presuđene od strane oba međunarodna suda UN za genocid u BiH, kroz izjavu Milorada Dodika o oblačenju uniformi te zločinačke, agresorsko genocidne vojske je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države, što je veoma opasno narušavanje mira i stabilnosti.

Radi se o kontinuitetu antidržavne politike u cilju realizacije velikosrpskog nacionalističkog cilja: “Svi Srbi u jednoj državi”, na račun podjele države BiH. Manji bosanskohercegovački entitet je sve dalje od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, historijskom i pravnom istinom o agresiji i genocid u BiH. Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH, već i za Evropu i Svijet. Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS, iz ratne 1992. , establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid u BiH.

IGK ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji sa unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju sa podjelom države BiH.

Izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi, genocid u BiH, je zapravo slavljenje agresivno genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeđene žrtve, istina i pravda udaljene, bosanski ljudi, žene, djeca dehumanizirani. Na ovakve poteze se mora reagovati, mora aktivno djelovati, ne smije šutjeti. Zbog toga istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, intelektualci, okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK ponovo traže hitno oglašavanje svjetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcionisanje Milorada Dodika, koji se u ime mira i stabilnosti u BiH, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionisati.

Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH, Oružane snage BiH, je napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu NATO i EU.

Ukoliko Visoki predstavnik u BiH ne zaustavi glavnog generatora destrukcije države BiH i glavnog generatora nestabilnosti u BiH, pa samim tim i u Evropi i Svijetu, imaćemo ozbiljne posljedice. Nezamislivo je da se mirno posmatra Dodikovo kontinuirano antidržavno ponašanje, koje je krajnje skandalozno, fašističko i šovinističko, kojim se opasno podriva suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i teritorijalni integritet države BiH.

Visoki predstavniče u BiH: Odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, Dodiku zabranite bilo kakvu političku aktivnost!
Nadležni bosanskohercegovački državni subjekti: Hitno podnesite krivičnu prijavu nadležnim pravosudnim organima u BiH protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH, zbog pokušaja rušenja države BiH! Pozivamo tužilaštvo i sudstvo BiH da navedene prijave uzmu u hitno razmatranje.
Članice EU i Kanada: Hitno proglasite Milorada Dodika nepoželjnim u svojim državama!

Vi, nabrojani, ste na hitnom potezu u ime mira i stabilnosti, u ime očuvanja države BiH.

Milorad Dodik treba biti svjestan da država BiH, istina, pravda i kultura sjećanja nikada neće, uslovno rečeno, bankrotirati. Zato što je mnogo više onih koji su i danas spremni braniti državu BiH, najboljim sredstvom – institucionalizacijom kulture sjećanja u ime pobjede istine i pravde za bolju budućnost svih istinskih građana BiH, građana koji sebe humaniziraju kroz borbu za istinu i pravdu. Aparthejd Milorada Dodika mora biti i hoće biti zaustavljen. Na kraju Milorad Dodik treba znati da se BiH još od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u. To je legalna i legitimna činjenica kojom trebaju računati svi subjekti na putu BiH u NATO.

Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).