Javno izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici

Srebrenica-genocide_bos

 Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom javnog izvinjenja žrtvama genocida u Srebrenici nakon oštre reakcije

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka i posebno u ime više desetina hiljada potomaka, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici koji žive u Sjevernoj Americi, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada su od producenata serije “The Odd Couple” zatražili javno izvinjenje u pismu objavljenom 25 Aprila: http://instituteforgenocide.org/?p=11434&lang=bs, http://www.bosniak.org/bosanski/zajednicko-pismo-tv-kuci-cbs-i-the-odd-couple-producentima/. U epizodi navedene serije se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon) poziva na Srebrenicu na uvredljiv način. Gospodin Lennon kaže: “Dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, Ukus Srebrenice”.

Ova izjava je nanijela novu bol potomcima, preživjelim žrtavama i svjedocima genocida u Srebrenici i razočarala sve istinske borce za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode za dostojanstvo čovjeka u svijetu.

Pozdravljamo javno izvinjenje producenta američke televizije. Istovremeno još jednom konstatujemo da se prema žrtvama genocida u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu mora odnositi sa pijetetom i dostojanstvom. Žrtve zaslužuju samo istinu i pravdu. Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Također, pozivamo televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni Centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida od strane zločinačke srpske vojske nad bošnjačkim narodom, te na snimanje dokumentarnog filma o genocidu i istog prikažu na televiziji CBS. Ovo je prilika da televizijska kuća CBS i producenti pokažu svoje iskreno pokajanje kroz akciju edukovanja svog gledateljstva o srpsko-crnogorskoj agresiji nad Bosnom i Hercegovinom kao i genocidu nad bošnjačkim narodom, najtežem zločinu na tlu evrope poslije holokausta.

Ne tako davna agresija i genocid ostavili su nam sjećanje na previše žrtava za bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Osuda negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujedinit bosanskohercegovačko društvo. Zato osuđujemo svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama genocida unose nove podjele među građanima Bosne i Hercegovine. Jedinstvo u osudi negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama agresije i genocida treba ostati generacijama koje dolaze kao naše civilizacijsko naslijeđe.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Otvoreno pismo TV kući CBS i “The Odd Couple” producentima

http://instituteforgenocide.org/?p=11396&lang=bs

U.S. TV Producer Apologizes For Srebrenica Quip In Comedy Show

http://www.rferl.mobi/a/us-tv-show-srebrenica-quip-apology/27726719.html

A Taste Of Srebrenica? Bosnians Outraged By U.S. Sitcom’s Balkan Massacre Joke

http://www.rferl.mobi/a/srebrenica-bosnia-genocide-cbs-sitcom-odd-couple-joke/27724754.html