You are currently viewing Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

Članica “KLUBA 100-PLUS” Senada Softić-Telalović u petak 12.06.2020. je u zgradi OHR-a u Sarajevu predala peticiju sa 8.372 potpisa gospođi Sandri Gluvačević (Executive Assistant to HR OHR Valentino Inzko), kojom se od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

“KLUB 100-PLUS” je pokretanjem peticije o donošenju zakona o zabrani negiranja genocida jednostavno želio “dati krila” Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, njegovoj Ekselenciji, gospodinu Valentinu Inzku i njegovim mentorima iz međunarodne zajednice, da “konačno prelome” i nametnu ovaj izuzetno važan zakon.

Drugo, ovom peticijom “KLUB 100-PLUS” je htio vratiti i glas onim Bošnjacima nad kojima su srpske snage činile konstantni genocid u Srebrenici “zaštićenoj UN zoni” od 1992-1995, da bi na kraju izvršile neviđeni genocid nad 8.372 Bošnjaka u julu 1995. godine. Naravno, tada su im osim prava na život oduzeli i pravo glasa koje im je ovom peticijom na neki način simbolično vraćeno.
Ovo je njihov glas-vapaj-krik iz mezara koji kaže: “Mi smo tu i mrtvi, nažalost, moramo i dalje da trpimo nepravdu i negiranje od strane onih koji su izvršili genocid nad nama.”
S ovim činom predaje peticije bit će upoznati predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, institucije UN i EU te mnogobrojne bh. organizacije. Tom prilikom će se od svih njih tražiti i dodatna podrška.

Zbog Covida-19 i niza zaštitnih mjera od strane OHR-a peticija je morala biti predana na ovaj način.

„KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

“KLUB 100-PLUS” će peticiju ostaviti aktivnom i stoga poziva sve one koji je žele podržati da to urade na sljedećem linku: http://chng.it/PFHRM2s294

„KLUB 100-PLUS”