Zločin silovanja u BiH

UVOD

Kontekst dogadjaja

Sestoga aprila 1992. godine, u vrijeme kada je Europska zajednica priznala neovisnost Bosne i Hercegovine, glavni grad drzave je postao pozornica velike manifestacije za mir.

Hiljade bosanaca je izaslo na Sarajevske ulice sa Titovom slikom u rukama pozivajuci na toleranciju i medjusobno razumijevanje.

Ali snajperisti pod vodstvom Radovana Karadzica su otvorili vatru i poceli pucati po okupljenima . Ti dogadjaji su oznacili pocetak duge opsade Sarajeva od strane Miloseviceve jugoslovenske armije pod zapovjednistvom generala Ratka Mladica.

Tri godine okupacije koje su slijedile su imale za posljedicu 12 000 ubijenih civila, od ukupno 200 000 stanovnika Sarajeva, te brojne posljedice na zivotima gradjana.

Rat i agresija na Bosnu i Hercegovinu su znacile godine nasilja, ratnih zlocina, otvaranja koncentracionih logora te nasilna protjerivanja stanovnistva s ciljem etnickog ciscenja.Procijenjuje se da je, od 4 miliona ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine, 100 000 ubijeno a vise od polovine populacije je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

Pored svih navedenih zlocina pocinjenih nad bosanskim stanovnistvom, pridruzuju se i masovna seksualna zlostavljanja i silovanja, kako zena tako i muskaraca, koristena kao jedan od oblika etnickog ciscenja. Broj zrtava se procinjenjuje na oko 20 000 do 50 000, od kojih je 90% bosnjakinja islamske vjeroispovijesti.

Više: MPP IZVJESCE (2)

Više: mpp- page 1 (2)

Više: MPPcouverture rapport bosniaque (2)