Genocid u BiH u dokumentarnom filmu

yolanda
Glas preživjelih žrtava genocida u BiH u dokumentarnom filmu “Never Again A Broken Promise”

U dokumentarnom filmu pod nazivom “Never Again A Broken Promise” u 13 epizoda po scenariju Yolanda Papini-Pollock i u režiji Rogers Ofime na dokumentaran način, upotrebom naučno istraživačkih i sudskih činjenica i svjedočenjem preživjelih žrtava genocida u svijetu jedna kompletna epizoda će biti posvećena genocidu u BiH. Film se snima pod pokroviteljstvom Vlade Kanade a biće premijerno prikazan na centralnoj kanadskoj televiziji. Članica Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida {IGK}, Kanada Yolanda Papini-Pollock se obratila IGK sa molbom da jedna od epizoda filma govori o genocidu u BiH. IGK je odredio dva člana Internacionalnog ekspertnog tima koji će govoriti o genocidu u BiH. Istovremeno IGK će pružiti potrebnu naučno istraživačku i drugu dokumentaciju u vezi genocida u BiH.

Ovaj značajan film ima cilj podizanje svijesti, odgovornosti i edukacije Kanađana o potrebi borbe protiv genocida. Gledaoci će moći naučiti o specifičnostima genocida u BiH. Film je svojevrsni poziv na akciju protiv idejnih tvoraca i izvršilaca genocida. Film je poziv svim ljudima da podignu svoj glas protiv genocida.

Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost. Stoga, podsjećanje na genocid u BiH ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Govoriti o genocidu u BiH zadatak je svih nas kako se to zlo nikada i nikome više ne bi ponovilo. Sve žrtve genocida u BiH obavezuju nas da, u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara, ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava. Zločin genocida zaslužuje posebnu osudu i zgražavanje. Sveti je zadatak svih progresivnih snaga, a posebno istraživača, da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži.

Zahvaljujući se Yolanda Papini-Pollock na uključivanju genocida u BiH u dokumentarni film “Never Again A Broken Promise” profesor Emir Ramić, direktor IGK je naglasio:

“Poslije Holokausta ponovio se genocid u BiH. UN koje su nastale na temeljima potrebe sjećanja na Holokaust, ne samo da nisu primjenile Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju genocida, već su dozvolile da se pod njihovom zastavom i njihovom „zaštitom“ u BiH dogodi genocid. Iako je presudom Međunarodnog suda pravde u Den Hagu 2007. godine potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, iako je presudama Međunarodog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije potvrđen genocid u Srebrenici i Žepi i ako su ti genocidi potvrđeni presudma mnogih nacionalnih sudova, danas se u manjem entitetu permanentno poriče, minimizira i tabuizira što vrijeđa žrtve i svijedoke agresije i genocida. O genocidu u BiH moramo učiti da bi bili veći ljudi, saosjećajniji, vrednujući svaku osobu kao stvorenje neograničene vrijednosti, tako vrijedno, da znamo da se takva zvjerstva neće više nikada desiti i da će svijet biti humanije mjesto koje je neprijateljski okrenuto prema takvim groznim dešavanjima”.

IGK

Pismo Yolanda Papini-Pollock za IGK

letter-to-irgc-4-2

Biografija Yolanda Papini-Pollock

yolanda-bio-1

Dear Mr. Ramic,
Thank you for giving me the honour of being a member of the international  expert team. I truly appreciate the honour and I hope to become worthy of this honour.
Sincerely,
Yolanda Papini-Pollick