You are currently viewing IGK dobio odgovor na pismu u vezi antibosanskog djelovanja Milorada Dodika

IGK dobio odgovor na pismu u vezi antibosanskog djelovanja Milorada Dodika

IGK dobio odgovor na pismu u vezi antibosanskog djelovanja Milorada Dodika

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je iz ofisa kanadskog premijera Justina Trudeau dobio odgovor na pismo koje je poslano 13 februara ove godine.

Podsjećamo IGK je u pismu između ostalog tražio od Kanade:

“Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, tražimo da Kanada sankcioniše i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine, kao i njegove saveznike iz pozicije i opozicije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Imajući u vidi navedeno pozivamo Vas da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, prijetnji državi Bosni i Hercegovini”.

U odgovoru iz ofisa premijera Trudae se između ostalog kaže:Hvala vam za pismo ;ije navode smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ministar vanjskih poslova Kanade François-Philippe Champagne  će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}