You are currently viewing Saopćenje povodom skandalozne tvrdnje predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“

Saopćenje povodom skandalozne tvrdnje predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“

16. 11. 2018.

Saopćenje povodom skandalozne tvrdnje predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“

Negiranje genocidu u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o največem zločinu poslije holokausta u Evropi predstavlja namjerni, organizovani i ciljani napad na istinu i pravdu, na državu BiH, na žrtve agresija i genocida, pa sam tim i na ljudsku civilizaciju u cjelini. Genocid u Srebrenici, koji je putem medija prenošen u cijeli svijet je toliko dobro dokumentovan i potkrijepljen sudskim i naučnim dokazima da njegovo negiranje zapravo predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu, odnosno da održavaju agresivno genocidnu politiku, ideologiju i praksu u cilju realizacije podjele bosanskohercegovačke zemlje i uništavanja prije svega bošnjačkog naroda.
Poručujemo Ani Brnabić  i njenom političkom establišmentu koji je neposredno učestvovao u agresiji na RBiH da prirodu genocida u Srebrenici nikada neće uspjeti sakriti, iskriviti, uništiti. Srpska djeca zbog njihovog kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici će istinu i pravdu tražiti ne u Srbiji koja je odlukom Internacionalnog suda pravde optužena za ne sprečavanje genocida, već u svijetskim ustanovama gdje im je istina i te kako dostupna.

Ana Brnabić  i slični moraju znati da će historijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid biti prihvaćena i u Srbiji. Jer niko neće moći negirati videosnimke koji postoje i stotine hiljada stranica svjedočanstava koje postoje u Hagu i na drugim mjestima.

Negiranjem genocida u BiH Ana Brnabić je pokazala svijetu antievropsku politiku današnje Srbije šaljući poruku u svijet da današnja Srbija nije spremna na katarzu, nije spremna na pokajanje, nije spremna zatražiti oprost od žrtve. Bez toga, bez priznavanje istine o genocidu u Srebrenici, Srbiji nije mjesto u Evropi. U Srbiji je prisutan nastavak genocidne ideologije, što je velika prijetnja miru i stabilnosti u regionu, Evropi i svijetu. O tome ćemo upoznati političke subjekte u Kanadi i SAD, te organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i institute za istraživanje genocida i holokausta.

Pozivamo sve organizovane i pojedinačne subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv srbijanskih negatora genocida u BiH. To je potrebno kako se genocid ne bi više nikada i nikome ponovio. Žrtve genocida imaju obavezu da se jasno i nedvosmisleno odrede protiv negatora. Neutralnost pomaže negatoru, nikad žrtvi. Šutnja hrabri negatora, nikad potlačenog. U kulturu pamćenja mora biti ukorijenjeno pamćenje genocida, ali i pamćenje negatora genocida. Dužnost je učiti našu djecu o genocidu i negatorima genocida. Ne smijemo se navikavati da genocid, veličanje zločina i djela zločina žive i postanu prihvatljivi. Ne smijemo pristati na zaborav i oduzimanje sjećanja, prihvatiti iskrivljivanje istine o prošlosti i patnjama.
A, srbijanskim negatorima genocida u BiH poručujemo da protiv svojih neljudskih i anticivilizacijskih negacija pravosnažnih presuda internacionalnih sudova, nacionalnih sudova i Suda BiH  imaju mnogobrojne borce za istinu i pravdu koji daleko od domovine šalju jasnu poruku da njihovo negiranje genocida ne može spriječiti dobre ljude širom svijeta da se kulturom pamćenja i svim drugim sredstvima bori protiv negatora genocida. Jer negatore genocida podržavaju samo oni koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike. Svjesni smo važnosti slobode govora. Međutim, negiranje činjenica potvrđenih pravosnažnim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za žrtve agresije i genocida. U Sjevernoj Americi živi hiljade preživjelih žrtava zločina agresije na BiH i genocida nad njenim građanima koji su izgubili svoje najmilije. Negiranje genocida u BiH je vrlo štetno za proces ozdravljenja preživjelih žrtava, za kulturu pamćenja, kulturu mira i kulturu zajedničkog života. Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, koji pokušavaju revidirati historiju u ime odbrane zločina i zločinaca zaslužuju prezir i bojkot međunarodne zajednice u svim pregovorima.
Neprihvatljivo je da otvoreni negatori genocida posjećuju državu BiH, žrtvu agresije i genocida. Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak prdsjednici Vlade Srbije u BiH sve dok ne povuće svoju skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH.
 
Institut za straživanje genocida Kanada {IGK}
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}