You are currently viewing Nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Herzegovinu poštuje Vlada Kanade

Nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Herzegovinu poštuje Vlada Kanade

Bosanskohercegovački građani u Kanadi kontinuirano jačaju osjećaj o svojoj jednoj jedinoj državi Bosni i Hercegovini, razvijaju svijest o svojoj državi, te rade na njenoj izgradnji kao buduće članice Europske unije i NATO saveza.

Građani Bosne i Hercegovine su 1. marta 1992. godine imali svijest o nezavisnosti i od 64 posto, koliko je procentualno građana izašlo na referendum, 99 posto se izjasnilo za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Na taj način su dali puni legitimitet odluci da se referendum održi. Tokom maja, državu Bosnu i Hercegovinu je su priznale UN čime je ona postala subjekt međunarodnog prava. Time smo preuzeli obavezu da Bosnu i Hercegovinu uredimo po najvišim međunarodnim standardima.

Dan nezavisnosti kontinuirano osporavaju političke elite iz RS-a koje danas zagovaraju destrukciju države Bosne i Hercegovine.
Zahvaljujući Kanadi koja godinama podržava državne blagdane, odnosno suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, antibosanska koalicija u i van države ne može dovesti u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu i njen razvitak. Što je antibosanska politika u i van Bosne i Hercegovine jača, Kanada i mnogi drugi prijatelji sve više poštuju nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Oni koji mržnjom prema državi Bosni i Hercegovini hoće destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, zapravo su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom. Oni su odbačeno od Kanade.

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, Vlada Kanade i drugi kanadski politički subjekati su poslali čestitke građanima i narodima BiH. Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu Kanade, gospodin Bob Bratina, gradonačelnik Hamiltona gospodin Fred Eisenberger i članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson.

Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Odnos Kanade i posebno grada Hamiltona prema državi Bosni i Hercegovini je najbolja poruka negatorima samostalnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Negatorima države Bosne i Hercegovine, Kanada i grad Hamilton šalju najbolju poruku: Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi. Kanada daje primjer kako se treba suprostavljati antibosanskoj politici. Sretna i dugovječna budi Bosna i Hercegovino.

U ime Vlade Kanade – Gospodin Bob Bratina: “U ime Kanadske vlade želim uputiti svoje najbolje želje svim Kanađanima bosanskog porijekla na ovaj Dan nezavisnosti. Bosanskohercegovačka zajednica ovdje u Kanadi treba da bude ponosna na svoje naslijeđe i ljepotu svoje zemlje. Počašćen sam što mi je još jednom pružena prilika da uputim čestitku vašoj zajednici. Tokom života bio sam blagoslovljen da upoznam bosanski narod, vašu kulturu i vašu domovinu. Proslo je mnogo godina od kada sam imao priliku posjetiti vašu divnu zemlju i nadam se da ću jednog dana dobiti priliku da ponovno vidim svu njenu ljepotu. Molim vas prihvatite moje najbolje želje za predivan dan.