PAŽNJA: Adrese puštenih zločinaca

1476018_659969797368006_582970935_n

Prvi mart traži adrese puštenih osuđenika od Suda BiH
21. Novembar 2013.
Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart“ uputila je danas dopis Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za pristup informacijama o adresi i mjestu prebivališta/boravišta osuđenih za ratne zločine koji su u ponedjeljak pušteni na slobodu.
Koalicija je zatražila podatke o mjestu boravka Slobodana Jakovljevića, Aleksandara Radovanovića, Branislava Medana, Brane Džinića, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Nikole Andrun, Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza i Mirka (Mile) Pekeza, koji su ove sedmice pušteni na slobodu.
“Prvi mart” ove informacije traži na zahtjev udruženja žrtava, posebno povratnika na prostor Srebrenice, koji su se javili zabrinuti zbog navodnih okupljanja i proslava oslobođanja 10 osuđenika prošlih noći na Dobraku i u Skelanima kod Srebrenice, rečeno je za Klix.ba u ovoj organizaciji.
“Opravdanost zahtjeva ogleda se u činjenici da Prvi mart okuplja udruženja žrtava, ali i udruženja povratnika, koji žive na području počinjenja ratnih zločina za koja su lica pravomoćno osuđena. Tu je potrebno uzeti u obzir da nisu određene mjere koje bi onemogućile bjekstvo i skrivanje osoba kojima je pravomoćno dokazana krivica, uznemirenost žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivica, između ostalog, i za genocid i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1.000 ubijenih žrtava”, kažu u Prvom martu.
Osobe koje su puštene na slobodu pravomoćno su osuđene za zločin genocida i zločine nad civilnim stanovništvom. Za pojedine je organizirano i slavlje povodom povratka, posebno u Skelanima u općini Srebrenica, kažu nam mještani.
Ovaj prostor se nalazi u pograničnom području na obalama Drine, te će svako naredno oslobođanje značiti i mogućnost da će osobe preći granicu i ostati van domašaja pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, strahuju u Prvom martu.
“Koalicija Prvi mart poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine, da iskoriste sve dostupne izvore i informacije, u svrhu zaštite porodica žrtava i povratnika na prostorima počinjenih ratnih zločina za koja su ove osobe osuđene, kako bi se utvrdilo što više informacija o njihovom kretanju i djelovanju, te zaustavila bjekstva u druge države. Ovdje nije riječ o oslobođenim i nevinim građanima, ovdje je riječ o osuđenim ratnim zločincima, počiniteljima masovnih egzekucija i neposrednim učesnicima najvećeg pokolja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata”, kažu u Prvom martu.

Državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe
Oslobađaju se ratni zločinci, vraćaju se u svoje zajednice, odakle će se braniti sa slobode u ponovljenom postupku. Bez znaka pokajanja za genocid i etničko čišćenje, uz potpuno odobravanje onih koji su posljednjih noći slavili njihov povratak. Mediji u RS-u se obrušavaju na Sud Bosne i Hercegovine, a pred državnim institucijama su teške godine opterećene novim suđenjima.
Dok porodice žrtava pozivaju na hitnu reakciju Evropskog suda za ljudska prava na pogrešno tumačenje provedbe presude Maktouf i Damjanović, koje umjesto da se tretiraju individualno, sada se prenose na druge osuđene ratne zločince, u rodnom kraju pojednih osuđenih počinilaca genocida prije tri dana organizirano je masovno slavlje.
Tako je u Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u opštini Srebrenici, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Opštine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje opštinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuđenih zločinaca za genocid iz Skelana. Stoga se koristimo ovom prilikom da od odbornika SDA, SDP-a i SBB u srebreničkoj skupštini zatražimo da hitno pokrenu proceduru za njihovu smjenu.
Budući da su SNSD-ovi i SDS-ovi delegati predložili, a ostali prihvatili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koje su usvojene u Domu naroda, a sada čeka Predstavnički dom na usvajanje u hitnom postupku, nema sumnje da državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe.
Naime, cilj izmjena je učiniti mogućnost obnove postupka u korist osuđenog, ne samo dostupnom onima koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, već i svim drugim osuđenicima za ratne zločince, te proširuje presude iz slučaja Maktouf i Damjanović na sve slučajeve. Predložene izmjene bi značile da će najmanje tri stotine ratnih zločinaca, osuđenih za najteže zamislive zločine biti pušteno iz zatvora. Imena državnih poslanika koji nisu pokrenuli proceduru vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju treba upamtiti: Halid Genjac (SDA), Nermina Kapetanović (SDA) i Mehmed Bradarić (SDP).

Spisak oslobođenih ratnih zločinaca
Sud Bosne i Hercegovine je po naređenju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na slobodu pustio ratne zločince. Među njima su i lica čije je oslobođenje slavljeno prošlih dana u okolini Srebrenice. Ne treba ni napominjati da se Skelani pored Srebrenice nalaze u blizini državne granice:
– Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)
– Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično delo genocid)
– Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)
– Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično delo genocid)
– Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično delo genocid)
– Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)
– Nikola Andrun (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)
– Milorad Savić (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)
– Mirko (Špire) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)
– Mirko (Mile) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično delo rati zločin protiv civilnog stanovništva)