You are currently viewing Podrška Potpredsjedniku Skupštine RS Makedonije, Doc. dr. Zećiru Ramčiloviću

Podrška Potpredsjedniku Skupštine RS Makedonije, Doc. dr. Zećiru Ramčiloviću

Podrška Potpredsjedniku Skupštine RS Makedonije, Doc. dr. Zećiru Ramčiloviću, za ponovnu kandidaturu za narodnog zastupnika u Skupštini RSM.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava kandidaturu Doc. dr. Zećira Ramčilovića, člana Internacionalnog ekspertnog tima IGK na izborima 15 jula 2020., za Skupštinu Republike Sjeverne Makedonije. IGK širom svijeta surađuje s istraživačima i aktivistima ljudskih prava i sloboda i na taj način izvršavajući svoju osnovnu misiju daje doprinos istini, pravdi, kulturi sjećanja, a sve u cilju boljitka čovjeka i civilizacije.
Posebno nam je drago da je naš član svojim radom i aktivnostima u društveno – političkom životu RS Makedonije učinio Bošnjake vidljivim i značajnim faktorom makedonskog društva, te kao Potpredsjednik Skupštine dao značajan doprinos u kreiranju i realizaciji državnih politika sa kojim je Sjevrna Makedonija postala članica NATO saveza i otvorila pregovore za članstvo u EU.
Pred predstojeće parlamentarne izbore u RS Makedoniji, ističemo da je IGK posebno zainteresiran za izbor zatupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini RSM.
Doc. dr. Zećir Ramčilović nalazi na listi Koalicije Možemo koju predvodi Zoran Zaev koji se pokazao u proteklom periodu kao veliki prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ima podršku bošnjačke stranke i nekoliko bošnjačkih organizacija u RS Makedoniji. Doc. d-r Zećir Ramčilović je historičar koji je najveći dio svog naučnog rada posvetio Bošnjacima, njihovoj hitoriji i procesima. Zatim ne samo naučnim radom već i svojim nastupima na medijima, konferencijama i tribinama radio na afirmaciji Bošnjaka, ali i riješavanju njihovih problema i potreba. Posebno je značajan njegov rad i borba za dostojno obilježavanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Makedoniji i šire. Jedan je od organizatora prvog obilježavanja genocida u Makedoniji i dio istih u kontinuitetu od 2012 do danas. Dio je organizacije prisustva građana Makedonije na obilježavanju genocida u Srebrenici od 2015 god. Njegovom inicijativom 2018 godine RS Makedonija je ispratila prvu državnu delegaciju koju je Dr. Zećir Ramčilović predvodio, a bio je dio delegacije i sljedeće 2019 godine. Zbog navedenog i drugih aktivnosti IGK daje veliku podršku kandidaturi Doc. dr. Zećiru Ramčiloviću smatrajući potrebnim da Bošnjaci imaju istinskog predstavnika i borcu za ljudska prava u najvećem zakonodavnom političkom tijelu, Skupštini RSM.
Nakon parlamentarnih izbora IGK nudi saradnju Doc. dr. Zećiru Ramčiloviću na projektima od zajedničkog interesa i posebno podršku u jačanju suradnje s političkim i drugim važnim institucijama u Republici Sjevernoj Makedoniji i Kanadi. Našoj prijateljskoj Republici Sjevernoj Makedoniji želimo napredak i što brži oporavak u svakom smislu od posljedica pandemije koronavirusa “COVID-19”.
Želim uputiti, preko Vas, i poruku dragim sunarodnjacima u Republici Sjevernoj Makedoniji. Drage Bošnjakinje i Bošnjaci iskoristite vaša prava zagarantirana Ustavom i izađite na izbore 15 jula u što većem broju. Izaberite vašeg kandidata Zećira Ramčilovića, našeg eksperta i kao i do sada imajte vaš glas u Skupštini i glas koji se daleko čuje, čuva stara i prava nova prijateljstva i saradnju među narodima i državama u regionu i svijetu. Vjerujemo u vašu političu zrelost izborom Zećira Ramčilovića za narodnog zastupnika i želimo mu uspjeh u radu Skupštine Republike Sjeverne Makedonije.
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}