Povodom 23. godisnjice od genocida u Srebrenici, danas je Brian Masse, član Kanadskog parlamenta dao je sljedeću izjavu

Povodom 23. godisnjice od genocida u Srebrenici, danas je Brian Masse, član Kanadskog parlamenta dao je sljedeću izjavu:

“Prošlo je 23 od kada je počinjen genocid u Srebrenici (BiH), gdje je više od 7.000 žrtava izgubilo živote. Godišnjica ovog strašnog događaj obilježava se svake godine 11. jula. Tog kobnog dana 1995. godine paravojske bosanskih Srba, na čelu sa ratnim zločincem generalom Ratkom Mladićem ubili su više od 7.000 Bošnjaka, muškaraca, dječaka i staraca koji su nakon pada Srebrenice tražili sigurnost u regionu. Takođe, dodatnih 25.000 Srebreničana prisilno su deportovani u enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a. Ta ista enklava kasnije je nazvana (od strane Evropskog parlamenta) kao jedna od “najvećih ratnih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”. Ovogodišnja Srebrenička komemoracija počinje danas, 6. Jula 2018., a završava se 11. Jula 2018. godine. Dana 19. Oktobra 2010. u Kanadskom parmalentu moj prijedlog je pročitan i donesena je odluka da : “Prema mišljenju Parlamenta, dan 11. Juli bi trebao biti prepoznat kao “Dan sjećanja na Srebrenicu” u spomen na genocid koji se desio u Srebrenici u Juli 1995. godine, gdje je više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno, a dodatnih 25.000 Srebreničana su prisilno odvedeni sa svojih ognjišta od strane paravojske bosanskih Srba. Ovaj dan je takođe prepoznat kao dan genocida od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodng suda pravde.
Nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u zajednici, ostajem pritom da se borim da žrtave u ovom genocidu nikad ne smiju da se zaborave. Srebreničanima i hiljadama Bosanaca i Hercegovaca koji danas žive u Kanadi kažemo da odajemo počast i prisjecamo se vaših žrtava, i da ćemo nastavit da radimo na tome kako bismo osigurali da se takav zločin više nikada ne ponovi” Nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim vođama i mnogim drugima ljudima u zajednici, ostajem pritom da se borim da žrtave u ovom genocidu nikad ne smiju da se zaborave. Srebreničanima i hiljadama koji danas žive u Kanadi kažemo da odajemo počast i prisječamo se vaših žrtva, i da će mo nastaviti da radimo na tome kako bismo osigurali da se takav zločin više nikada ne ponovi”.

Svi građani bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Kanadi i mnogi Kanađani mogu posvjedočiti doprinos Briana Masse u borbi da Kanada prizna i proglasi dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. I pored otpora da se koristi riječ genocid, Brian Masse nije odustajao od ovog termina i Rezolucija je usvojena u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010. godine. Proces lobiranja i zalaganja za ovu Rezoluciju je trajao više od godinu dana, a Brianova predanost, zalaganje, integritet i hrabrost su bitni faktori koji su doveli do ostvarenja ovog, za nas veoma bitnog cilja.  Govoreći o Brian Masse-u, bitno je istaći njegovu predanosti ideji i borbi za ljudska prava od početka njegove političke karijere pa do sada. Zapravo, njegov ulazak u politiku bio je vezan za genocid u Istočnom Timoru. Od tada pa naovamo Brian je održao svoj integritet u borbi za ljudska prava, i u slučaju Rezolucije o Srebrenici pokazao da potreba za pravdom nadmašuje potrebu za prividnim mirom.