Saopćenje IGK povodom grobnice Tomašica

Tomasica

U povodu otkrivanja masovne grobnice na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora, Institut za istraživanje genocida Kanada izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na međunarodno priznatu, suverenu, nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena trostruka agresija, a nad najbrojnijim njenim narodom, nad Bošnjacima je izvrđen zločin genocida, uključujući kulturocid, urbicid, etnocid, ekocid, elitocid, zločin silovanja, zločin mućenja u koncentracionim logorima smrti, zločin nasilnog etničkog čišćenja.

Uništenjem bošnjačkog naroda pokušala se uništiti država Bosna I Hercegovina.

Projektanti i izvršioci navedenih zločina su pokušali sakriti svoj zločin.

Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici Tomašica u blizini Prijedora su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine.
Do sada su pronađene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.
Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća javnost da je na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine izvršenja agresija i genocida sa jasnom namjerom da se bošnjački narod dijelom ubije, a dijelom protjera sa vjekovnih ognjišta, te traži od svih domaćih i međunarodnih faktora da učine sve kako bi odgovorni za agresiju i genocid bili adekvatno sankcionisani.
Samo na taj način možemo biti sigurni da se zlo ovih razmjera nedogodi bilo kome, i bilo gdje, da istina o zločinima pobjedi i pravda za žrtve tih zločina bude zadovoljena.