Saopćenje IGK povodom rezolucije Kanadskog parlamenta o oduzimanju počasnog kanadskog državljanstva Aung San Suu Kyi

28. 09. 2018.

Saopćenje IGK povodom rezolucije Kanadskog parlamenta o oduzimanju počasnog kanadskog državljanstva Aung San Suu Kyi

Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Aung San Suu Kyi, državnom sekretaru Mjanmara, oduzima počasno kanadsko državljanstvo. Rezolucija je dobila podršku svih parlamentarnih stranaka. Sponzor rezolucije je bio poslanik Gabriel Ste-Marie. Na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, kanadski premijer JustinTrudeau je najavio mogućnost oduzimanja počasnog kanadskog državljanstva. Prošle sedmice Kanadski parlament je takođe usvojio rezoluciju kojom se zločini nad Rohinja muslimanima proglašavaju genocidom.
https://www.theglobeandmail.com/politics/article-house-of-commons-unanimously-passes-motion-to-strip-aung-san-suu-kyis/

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je aktivno učestvovao zajedno sa drugim organizacijama i zajednicama u Kanadi na lobiranju za usvajanje navedene rezolucije. U pismu poslanom kanadskom premijeru Justin Trudeau za oduzimanje počasnog kanadskog državljanstva IGK je u više navrata navodio:

“U ime više od 200 istaknutih svjetskih intelektualaca – istraživača zločina genocida i lidera za zaštitu ljudskih prava i sloboda – članova Međunarodnog ekspertnog tima IGK, tražimo od Vlade Kanade da poništi počasno kanadsko državljanstvo, dato Aung San Suu Kyi, državnom sekretaru Mjanmara. Takođe od Vlade Kanade tražimo da osudi strašne zločine počinjene od strane vladinih vojnih, paravojnih i policijskih snaga koje su počinile genocid nad Rohinja muslimanima, te da s drugim internacionalnim subjektima Kanada učini sve kako bi se počinioci ovih strašnih zločina priveli pred lice pravde. Kanadska vlada je 2007. godine dala počasno kanadsko državljanstvo Aung San Suu Kyi. Tada je navedeno: Njena duga borba za donošenje slobode i demokratije ljudima Burme učinila ju je oličenjem ideala demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine zakon. Ono što se sada dešava pod vladavinom Aung San Suu Kyi u Mjanmaru je poptuno suprotno idealima demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine zakona, što je bila osnova za dobivanje njenog počasnog kanadskog državljanstva. Najistaknutiji svjetski intelektualci, lideri ljudskih prava i sloboda su pozvali da joj bude oduzeta Nobelova nagrada za mir. Još jedan počasni kanadski državljanin i dobitnik Nobelove nagrade za mir, aktivistkinja za obrazovanje djevojčica Malala Yousafzai, javno je osudila neprihvatljivo antiliderstvo Aung San Suu Kyi koja odbija da osudi zločine počinjene od strane vojnih i policijskih snaga njene vlade uprkos apelima da to uradi od Dalai Lama, pape i mnogih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Budući da je liderstvo Aung San Suu Kyi u suprotnosti sa osnovnim kanadskim vrjednostima i principima demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine prava – principa na osnovu kojih je dato počasno kanadsko državljanstvo, Internacionani ekspertni tim IGK u ime istaknutih svjetskih intelektualaca, istraživača zločina genocida i lidera za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ali i u ime više od 30.000 Kanadskih Bošnjaka, preživjelih žrtava agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, traži da učinite sve što je u vašoj mogućnosti da se oduzme počasno kanadsko državljanstvo dato Aung San Suu Kyi”.

Tokom zadnje dvije godine naše pismo je poslano najodgovornijim političkim subjektima u Kanadi.

U Kanadi je još jednom pobjedila istina i pravda. Kao jedna od lidera u svijetu u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, Kanada je navedenom rezolucijom ispunila svoju povijesnu dužnost, dokazujući svijetu da je moguća uspješna borba protiv idejnih tvoraca i izvršilaca genocida. Hvala Kanada.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}