Saopćenje IGK – film o zločincu Karadžiću

17. 08. 2017.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom pokušaja filmske humanizacije monstruma, po zlu genocida čuvenog Radovana Karadžića, največeg zločinca poslije holokausta u Evropi

Snimati film o Radovanu Karadžiću, arhitekti bosanskog genocida, je nagrada planeru, organizatoru i izvršiocu zločina genocida čime se legalizira i legitimizira agresija i genocid. Radovan Karadžić je arhitekta agresije i genocida na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Destine hiljada ljudi, žena i djece je poslao u smrt. Snimanje filma o takvom zločincu još jednom opominje da je u eri zaštite ljudskih prava i sloboda u modernoj Evropi i civilizovanom svijetu moguće bez ikakvih problema izvršiti najstrašnije zločine protiv čovjeka, civilizacije, zločine agresije, genocida, i kasnije nagradite arhitekte tih zločina snimanjem filma o njima. Snimanjem filma o zločincu Karadžiću, Dodik i njegov politički establišment negira zločin genocida u Republici Bosni i Hercegovini, čime, imajući u vidu naučnu činjenicu da negiranje genocida predstavlja zadnju fazu genocida, neposredno učestvuje u nastavku genocida drugim sredstvima. Dozvoliti snimanje filma o ratnom zločincu je i kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Konvenciju i međunarodno pravo tako činimo besmislenim čime se podstiče i motiviše vršenje genocida i nekažnjavanje idejnih tvoraca i izvršilaca zločina genocida.

Ratni zločinac Radovan Karadžić je bio politički lider velikosrpskog projekta usmjerenog na razbijanje bosanskohercegovačke države, istrebljenjem Bošnjaka, negiranjem i potiskivanjem historijskog bošnjačkog bića. Ti destruktivni procesi nastavljaju se i danas, negiranjem prava Bošnjaka na njihovu zemlju, jezik, kulturu i tradiciju. Kontinuirano se na silu protjerava Ideja Bosne i Bosanski duh, kao bosanskohercegovačko svjedoćenje čovjeku i civilizaciji o toleranciji, priznavanju, prihvatanju, poštovanju drugog i drugačijeg. Udružena zločinačka garnitura koju je vodio Radovan Karadžić, ujedinjena s vojnom garniturom koja je neposredno odgovarala ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, a u kojoj su veliku ulogu odigrali patološke ubice mnogih paravojnih formacija, izazvali je agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Počinili su najgore i najmasovnije zločine poslije holokausta u Evropi sa ciljem da Republika Bosna i Hercegovina prestane postojati za račun velike Srbije. Relevantni podaci i dokazi potvrđuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida u svim okupiranim mjestima Republike Bosne i Hercegovine, gradovima u opsadi, sigurnim zonama UN-a i slobodnim područjima Republike. Navedeno saznanje je objektivno, istinito, naučno saznanje, do koga se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima.

Ljudska prava su odavno postali samo “oružje” moćnih nacija, “oružije” koje je uništilo moral, deklasiralo Ujedinjene nacije, ponizilo istinu i pravdu. To “oružije” kontinuirano koristi baštinik zločinačkog djela optuženog zločinca Radovana Karadžića, Milorad Dodik u svome anticivilizacijskom pokušaju negiranja države Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda, bosanskog jezika i bosanske historije, kulture i tradicije. A, Bosna i Hercegovina, Bošnjaci i bosanski jezik su kontinuirano opstali u svim ponorima civilizacija jer nude alternativu ljudskoj moralnoj bijedi, alternativu zvanu Ideja Bosne i Bosanski duh. Zato Dodikova histerična antidržavna hajka sa ciljem čuvanja vlastite stolice ide prije svega na štetu srpske komponente Ideje Bosne i Bosanskog duha. Na potezu je ta komponenta da se konačno uzdigne iz vlastitog zločina prema drugom, ali i prema sebi, i priznanjem zločina, pokajanjem za zločin pokaže da još ima šanse da bude u zagrljaju Ideje Bosne i Bosanskog duha.

25 godina poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima preživjele žrtve i svjedoci tih največih zločina poslije holokausta u Evropi još su daleko od istine i pravde. I dalje je prisutno nastojanje da se falsificira slika Bosne i Hercegovine i da se Evropi i svijetu predstavi po modelu koji montiraju stratezi Velike Srbije i Velike Hrvatske. Razvija se i jača opasna i obmanjujuća razorna antibosanska konstrukcija Bosne i života u njoj. To je razlog što se Milorad Dodik kontinuirano ruga preživjelim žrtvama agresije i genocida, sada snimanjem filma o optuženom ratnom zločincu Karadžiću u kome ga želi prikazati od zločinca do “filmskog junaka”, vrijeđajući žrtve svih zločina u svijetu. Snimiti film o optuženom ratnom zločincu je početak kraja savremene civilizacije i savremene kulture, jer nije spriječila niti kaznila zločin genocida u Bosni i Hercegovini na kraju XX stoljeća, a što je njena obaveza u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Poveljom Ujedinjenih nacija. Snimanje filma o ratnom zličincu je i operacionalizacija poznatih političkih odluka Zapada prema agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima i de facto je presuda žrtvama genocida. Entitet Republika Srpska i danas predstavlja posljednje mjesto aparthejda i gušenja ljudskih prava i sloboda ne samo u Evropi, već i u svijetu. Još jednom u ime našeg Internacionalnog ekspertnog tima šaljemo poruku svijetu da se što prije obuzda diktatorski status Milorada Dodika o čemu smo posebno pisali kanadskom premijeru Justinu Trudeau.

Institut za istraživanje genocida Kanada